Hızlı Okuma Nedir?
Hızlı Okuma, gözün görme alanını genişleterek kelimeler üstünde sağlıklı gezinebilmeyi sağlayan bir okuma tekniğidir. Göz kaslarımızın eğitilmesi bu konuda çok önemlidir.
Hızlı Okuma ile göze etkili bir hız kazandırılır ve görme ile anlayarak okuma arasında uyum sağlanır. Hızlı okuma sayesinde kitaplarınızı daha çabuk bitirir, ödevlerinizi daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlarsınız. Hızlı okuma günlük hayatta okuma ve anlama konusunda size her zaman yardımcı olur. Yavaş okuduğunuz metinlerde hemen sıkılıp okumayı bırakabilirsiniz. Böyle bir durumda okuma alışkanlığı kazanmak sizin için daha zor olacak ve okuma isteğiniz azalacaktır. Kitap okumaya başladığınızda öncelikle ince kitapları ve sizin ilginize yönelik olan kitapları tercih etmelisiniz. Hızlı okumaya çözüm bulmak için hızlı okuma tekniklerine başvurmak size yardımcı olacaktır.
Hızlı okuma Teknikleri Nelerdir?
Okurken yaptığımız bazı alışkanlıklar bulunmaktadır. Bu alışkanlıklardan uzaklaşmak okuma hızınızı arttıracaktır. Okuma hızını düşüren davranışlar arasında bazıları şunlardır;
- Okurken cümleleri daha iyi anlamak için başa dönüp tekrar okumak
- Cümleler yerine kelimeleri takip etmek
- Ana düşünceyi yakalamak için yan düşünceleri gözden kaçırmak
- Okurken dikkatinizin sürekli dağılması
- Odaklanmakta güçlük çekmek
- Sürekli kısa metinleri tercih ediyorsanız, okuma hızınız oldukça yavaştır ve bu davranışları bırakmanız gerekir.
Hızlı Okuma Yöntemleri
Hızlı okuma teknikleri ile metinlerinizi daha hızlı okur, kitaplarınızı daha çabuk ve bitirir ve ödevlerinizi daha özenli ve yaratıcı şekilde hazırlayabilirsiniz.
Hızlı okumanın en önemli kuralı gözlerimizi geliştirmemizdir. Gözlerimiz sayesinde okuma yaptığımız için okuma esnasında gözlerin okuma açıklığı çok önemlidir. Metin okurken hızlı okumamızı engelleyen davranışlardan uzaklaşırsak okuma hızınızda artış olacaktır. Kitap okurken hızlı okumak sizin motivasyonunuzu arttıracak ve okuma isteğinizin yerine gelmesini sağlayacaktır. Bunun dışında hızlı okumak ve okuduğunu daha iyi anlayabilmek için bazı hızlı okuma teknikleri vardır. Şimdi bunlara birlikte göz atalım.
Görsel algılama çalışmaları yapmak: Bir kağıda alt alta 10 farklı kelime yazarak bu kelimeleri 2 dakika gözden geçirin. Daha sonra kendinize 10 saniye süre vererek ne kadar çok kelime hatırladığınıza bakın ve bunu sürekli geliştirmeye çalışın.
Kelime dağarcığınızı geliştirmek: Ne kadar çok kelime bilirseniz o kadar çok hızlı okursunuz demektir. Araştırma yaparak bilmediğiniz kelimeleri öğrenip okuma hızınızı arttırabilirsiniz.
Eski okuma alışkanlıklardan kurtulmak: Metin okurken dışından okuma, dikkat dağınıklığı, cümleye değil kelimeye odaklanma başa alma gibi davranışlardan uzak durup daha hızlı okumak için çaba göstermeli ve gözünüzü zorlamalısınız.
Konsantrasyon: Hangi işle meşgulseniz onunla ilgilenmeniz gerekir. Kitap okurken arkadaşınızla ettiğiniz kavgayı, yarın yapacaklarınızı, duvardaki lekeyi düşünmek sizin okuma hızınızı yavaşlatır. Kitap okurken sadece kitaptaki metni düşünmelisiniz.
Gözle okuma: Dıştan okuma ya da içten dudak kımıldatarak okuma sizi yavaşlatacaktır. Kitapları sadece gözle okumanız gerekir. Okuduğunuz metni anlamadım deyip başa dönmemelisiniz, dikkatinizi vererek ve göz kaslarınızı kullanarak okumalısınız
Göz atma Tekniği: Burada metne başlamadan önce tüm sayfalara göz gezdirilir. Başlıklar, ana başlıklar paragraf başları okunur. Bu göz gezdirme ile parçalar zihinde birleştirilmeye çalışılır.
Bol bol kitap okumak: Aslında en önemli taktik bol bol kitap okumaktır. Kitap okuyarak görme alanınız genişler, kelime hazineniz artar ve geçişleri daha okumayı bitirmeden kafanızda tamamlarsınız. Cümlenin giriş kısmından hangi noktaya varacağını tahmin edersiniz.
Kendine Güven: Hızlı okumak istiyorsanız önce kendinize güvenmelisiniz. Okuduğunuzu unutmak ya da tam olarak anlamamak kaygısı ile metnin başına tekrar tekrar dönmemelisiniz. Kendinize bir plan ve amaç belirleyip o çizgide azimle hareket etmeniz gerekir.
Kendi Kendine Konuşma: Neredeyse her okuyucu kitap okurken iç sesi ile konuşur. Bu durum okuyucunun odaklanmasına ve kavramları hatırlamasına engel olur. Bu alışkanlıktan kurtulmak için birkaç tavsiyem var.
- Okurken sakız çiğneyerek veya mırıldanarak içses için kullandığın kasları meşgul edebilirsin.
- Eğer okurken dudaklarını oynatıyorsan bir parmağını dudaklarının üzerinde tutarak bunu durdurmaya çalışabilirsin. Bu yöntem sayesinde elin sürekli dudağında olacağı için dudak oynatmaman gerektiğini hatırlayacaksın.
Gözlerinin daha az hareket etmesini sağla: Beyin genelde bir sonraki kelimenin uzunluğunu algılayarak hangi yöne hareket edeceğine karar verir. Bunu yapmak yerine gözlerini sayfanın belirli kısımlarına yönelmelerini sağlayabilirsin. Bu sayede kelimeleri ve cümleleri daha hızlı okuyabilirsin.
Zaman tutarak okuma yap: Hızlı okuma ilerlemenizi izlemek için günlük olarak egzersiz yaparak ya da metin okurken ne kadar zaman harcadığını anlamak için süre tutabilirsin. En başarılı olduğun hızı geçmeye çalışarak motivasyonunu arttırabilirsin. 10 dakika için zamanlayıcı kur ve bu süre içinde kaç kelime okuyabildiğini gör.
Bir hızlı okuma (RSVP) programı dene. Tavsiye ettiğimiz teknikler ile hızlı okuma amacına ulaşamazsan bir hızlı okuma programı uygulaması deneyebilirsin. Bu uygulamaları cep telefonuna indirebilir veya bilgisayar programı olarak kullanabilirsin. Bu uygulama metinlerin içinde yer alan kelimeleri ekranda tek tek gösterir. Ayrıca bu tarz uygulamalar istediğin okuma hızını seçmene yardımcı olur. Tavsiye olarak şunu söyleyebilirim, Her ne kadar okuduklarının çoğundan bir şey hatırlamayacak olsan bile en hızlı modu seçmelisi. Ancak bu yöntem bir şeyler öğrenmek veya eğlenmek için kullanılacak bir yöntem değil hızlı okumaya yardımcı olacak bir yöntemdir.
Sınavlara hazırlıkta hızlı okuma tekniğinin önemi ?
Sınavlara hazırlanan öğrenciler için odaklanmak ve hızlı okuyarak okuduğunu anlamak çok önemlidir. Birçok öğrenci test sorularını çözmeye başladığında sıkılır ve kendini konuya veremez. Paragraf sorularının uzunluğunu görünce, bazen aklımız başka yerlere gidebilir ve kendimizi soruya veremeyiz. Odaklanma sorunu genelde yavaş okuyucularda görülür ve konuların bütünlüğünü bozmaktadır. Soruları daha hızlı ve anlayarak okumak odaklanmayı artıran önemli faktörlerden birisidir. Hızlı okumaya çözüm üretmeyen öğrenciler hızlı okuma eğitimi alabilirler.
Hızlı Okuma Kursu Nedir?
Öğrenciler için hızlı okuma eğitimi ile odaklanma, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon eksikliği gibi sorunlara çözüm bulabilirsiniz. Hızlı okuma eğitimi ile soruları daha hızlı okuyan öğrenci, soruda bütünlük ve konsantrasyonu daha iyi sağlar. Dikkati dağıtan faktörler belirlenir ve bunların giderilmesi yönünde çalışmalar yapılır.
Hızlı okuma kursu seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
Hızlı okuma kursu seçerken size en uygun olan eğitimi seçmeniz hem hızlı okuma başarınızı hem de okuma isteğinizi arttıracaktır. Sınavlarda hızlı okuma ile hem süreden tasarruf yaparak hem de okuduğunu anlayarak soruları daha etkili bir şekilde çözebilirsiniz. Hızlı okuma kursunda öncelikle sizinle iletişimi kuvvetli olan bir kurumu seçmelisiniz. Hızlı okuma teknikleri bol olan ve sizinle düzeni egzersiz yapan, süre tutarak sizin kendinizle yarışmanızı ve hep daha iyisini yapmanızı sağlayacak kursları tercih etmelisiniz. Size uygun bir program ile sizi zorlu paragraf sorularına hazırlayacak ve okuma hızınızı geliştirecek kurslara göz atmalısınız. Eskişehir'de bilginin sonsuzluğunda buluşalım.